A recept második olvasásra vadasra hajaz, de tényleg csak hajaz, mert ha annak is nevezném, az nagyon „hamis” lenne. Se nem vadhús, nem is igazán vadas szósz és még a köret sem illene be az igazi vadas receptjébe. Az ízvilága mégis hasonlít rá, ami a szószt illeti. Ha vadast kívánunk általában ez kerül az asztalra nálunk. A köret durum tészta, s ha lenne időm akkor ugye knédli vagy zsemlegombóc lenne, de hát akkor a csirke helyett valamilyen vad került volna a tányérra. Így lesz nálunk a vadasból (helyett) zöldséges szósz és csirkemell tésztával tálalva.
A vadas mártáshoz adhatunk egy kisebb fej zellert is, valamint kevesebb folyadék hozzáadása mellett liszt sem szükséges a mártás sűrítéséhez.
Hozzávalók
1 kg csirkemell
110 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
20 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
2 szál fehérrépa (150 gramm)
4-5 szál sárgarépa (450 gramm)
2 liter víz
80 gramm mustár
200 gramm tejföl (10%-os)
50 gramm teljes kiőrlésű liszt
Fűszerek: só, bors, négyszeres erejű édesítőszer, babérlevél
500 gramm durum spagetti + 15 ml extra szűz olívaolaj + némi só
Elkészítése
- A húst felszeleteltem (hosszant), kiklopfoltam, és kevés sóval, őrölt fekete borssal befűszereztem.
- Olajat öntöttem lábosomba, majd rárakosgattam a hússzeleteket.
- Fedő alatt, nagy hő fölött átsütöttem őket. Én szeretem, ha kapnak egy vékony sült kérget is.
- Miután megsült mind a két oldaluk, tányérba szedegettem őket.
- A visszamaradt olajra tettem az apró kockára vágott vöröshagymát. Üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a szintén apróbb darabokra vágott fehér-, és sárgarépákat is.
- Felöntöttem 2 liter vízzel. Fedő alatt puhára főztem őket.
- Közben tettem fel vizet melegedni/forrni a tésztának. Mikor a víz már gyöngyözött, beletettem a spagetti tésztát.
- Mikor teljesen megpuhultak, botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a 80 gramm mustárt, 10 gramm édesítőszert és 15 gramm sót. Meghintettem 1/4 teáskanálnyi őrölt borssal és alaposan elkevertem.
- A tejfölt csomómentesre kavartam a liszttel, hőkiegyenlítés miatt átmertem a zöldséges léből a lisztes tejfölre, majd összekevertem őket a lábosban.
- Belerakosgattam a hússzeleteket és fedő alatt, már kis hő fölött hagytam, hogy egy utolsót forrjon.
- Közben a tészta is megfőtt, amit szűrőn leszűrtem, majd olívaolajjal meglocsoltam, sóval meghintettem.
Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész szószom hússal együtt 2601 gramm lett, ebben nekem 2195 kalória, 253 gramm fehérje, 78 gramm zsír és 98 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 82 gramm) lett.
Jó étvágyat!