cukormentes rizskoch
Egyéb édességek Húsmentes ételek Sütemények

Citrusos rizskoch, cukormentesen

rizskoch_cukormentes_finomat_másképp

Bevezető – Rizskoch

Ha szeretitek a rizsalapú desszerteket, garantáltan a ti/ a család kedvence lesz a rizskoch is, semmi kétség! Nekem ez amolyan nyári desszert/második fogás, mert szerintem hidegen az igazi. Enyhén citrusos ízzel képzeltem el, friss, szintén hűs gyümölcsökkel a tetején, esetleg egy kevés friss gyümölcsből főzött lekvárral/szósszal. Basmati rizst használtam fel hozzá.

Hogy honnan származik egészen pontosan ez a finomság, nem igen találtam (számomra) megbízható forrást. Sokan osztrák, német eredetűnek vélik, de ne felejtsük el, hogy az arab gasztronómiában is igen régóta jelen van, roz bel laban név alatt ismert.

Akárhogyan is, akár osztrák, akár arab eredetű étel, nekem akkor is az egyik kedvencem.

Alapvetően egy gluténmentes ételről beszélünk, hiszen egyik hozzávaló sem gluténtartalmú. Azonban, amennyiben gluténérzékeny számára szolgálnánk fel, mindenképpen kiemelt figyelmet kell szentelnünk a hozzávalóink, a konyhánk és a konyhai eszközeink teljes tisztaságára! A glutén száll! Egy konyhában, ahol egyébként használnak glutént tartalmazó élelmiszereket, ott alaposan ki kell takarítani, ha fő szempont a gluténmentes végeredmény!

Hozzávalók

300 gramm basmati rizs (szárazon mért súly)

600 ml víz

600 ml tej (1,5%-at használtam) -használható helyette növényi, cukormentes ital, vagy főzőtejszín is-

1 kezeletlen citrom héja és a felének a leve

3 darab tojás (M/L-es méretű)

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer + 3 nagy csipet só (vagy 120 gramm cukornak megfelelő egyéb édesítőszer)

Némi zsiradék a tepsi kikenéséhez

feltétnek: idény gyümölcs, cukormentes lekvár, cukormentes mogyorókrém, gyümölcsszósz stb.

Elkészítése

a basmati rizst feltettem kis láng fölött, fedő alatt főni a víz és a tej keverékével. Ekkor hozzá is lehet adni a sót, kisebb az esélye hogy leég a tej (ettől függetlenül nem szabad magára hagyni, sűrűn át kell kevergetni). Már akkor elzártam alatta a hőt, amikor még szemmel is jól láthatóan volt rajta némi folyadék. Azért tettem így, mert nem szerettem volna, ha szárazzá válik sütés után.

Közben szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját a már kihűlt/langyos rizsre, míg a fehérjét a robotgépem üstjébe öntöttem a megadott édesítőszer felével. Egy nem túl kemény habot vertem belőle. Amolyan lágyat: nem tört a hab, de nem is esett ki az edényből.

A tojásos rizsre facsartam a citromot, rátettem a citrom héját, és az édesítőszer másik felét. Alaposan elkevertem, majd hozzáforgattam a fehérjéket is.

Egy 26×26 centiméteres tepsit vékonyan kivajaztam, majd a masszát beleöntöttem, a tetejét szépen elegyengettem. 200 fokos sütőbe toltam és 25 perc alatt készre sütöttem. Ez az idő a sütő teljesítményétől függően változhat, így érdemes sűrűn ránézni!

Rizskoch eperszósszal


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész rizskochom súlya 1487 gramm lett, ebben 1608 kcal, 65 gramm fehérje, 31 gramm zsír és 262 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 260 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Cukormentes cseresznyeszósszal:

cukormentes_rizskoch_basmati_rizzsel_finomat_maskepp_2.jpg

1 Hozzászólás

  1. Örülök a találkozásnak. Remélem fejleszthetem nyugvó képességeimet a segítségetekkel…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy