Szilvás gombóc

Szilvás gombóc
szilvás_gombóc_cukormentes_finomat_másképp pinit View Gallery 3 photos

Bevezető – Szilvás gombóc cukormentesen

Nagyon sokáig ódzkodtam a házi szilvás gombócok készítésétől, mert nagyon körülményesnek tűnt az elkészítése. Összességében nem sokat tévedtem 😅

Nyilván az sem elhanyagolható, hogy annak idején – picit több, mint 1 évtizeddel ezelőtt- mikor az inzulinrezisztencia miatt elkezdtünk áttérni étkezésinkben a szénhidrátdiétára, elképzelhetetlennek tartottam, hogy a burgonya krumplipüré/tört krumpli formájában kerüljön a tányéromra. Azóta eltelt idestova 13 év, és bár büszke nem vagyok rá, de őszintén megvallom, a diétához/életmódhoz fűződő szigorú szabályaim némileg meggyengültek.

Szóval most egy burgonyapürés (hiszen gombócról beszélünk) étel receptje következik. Én vallom, hogy abban az esetben, ha nem csak a burgonyapüré van a tányéromon, hanem egyéb élelmiszerek is (zsír-fehérje) akkor ez a zöldség is fogyasztható ilyen formában. De nem vagyok táplálkozási szakember, sem életmód tanácsadó szóval, egyértelműen akkor fogyassz burgonyás gombóc-féléket, ha arra a dietetikusod rábólint.

A lenti recept alapján készíthető más töltelékkel is, bátran kísérletezzetek! Töltsétek meg akár barackkal, fahéjas almával, vagy akár cukormentes mogyorókrémmel!

Csak azért nem ajánlom kezdő konyhatündéreknek az elkészítését, mert kissé pepecs -legalábbis számomra-, és bizony el kell találni, hogy pontosan mennyi liszt kell bele, hiszen ez nagyrészt burgonyafüggő! Évszaktól függetlenül bármikor készíthető! Ráadásul meglátásom szerint finom melegen is, hidegen is.

Bár az én szilvás gombócaim nem lettek teljesen egyforma nagyságúak, ezt cseppet sem bántuk, elfogytak az utolsó darabig. ❤️

szilvas gomboc cukormentes
Cukormentes szilvás gombóc teljes kiőrlésű morzsába forgatva

Nem árulok el titkot 😏, hogy ez egy húsmentes étel, azonban tojást tartalmaz! Olvastam olyan receptet az interneten, ahol kihagyják belőle a tojást, azonban a Pető Gyula féle Ételkészítési ismeretek tankönyvben hivatalosan szerepel a tésztájában, így ezt követve, én is tettem bele. A krumplihoz adott zsiradék az én esetemben nem zsír, hanem növényi margarin. Ez teljesen rajtatok áll, a zsírtól minden bizonnyal porhanyósabb/lágyabb lesz a tésztája.

A lisztek összmennyiségét tekintve 70% finomliszt és 30% teljes kiőrlésű búzaliszt került bele. Aki régebb óta velem tart az már tudja, sőt valószínűleg unja is, hogy leírom: autoimmun betegségem miatt nagyon rosszul reagálok a durva/oldhatatlan rostokra és begyullad/vérzik a bélrendszerem, ezért többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt arányát radikálisan lecsökkentettem az étrendemben. Nyugodtan készítsétek, ha a szénhidrátdiéta szerint étkeztek 70%-ban teljes kiőrlésű búzaliszttel és 30% fehér-, vagy durumliszttel az gombócok alapját.

Mennyibe került az elkészítése?

A burgonyához jó áron hozzá lehetett jutni, a lisztekből saját márkás változatot használtam. Korábban már írtam, hogy a teljes kiőrlésű morzsát már itthon készítem, mert a bolti morzsa, amit korábban vásároltunk, igen drága lett. Így általában ezt a toast kenyeret vesszük, sütőben kiszárítom, darálom. Most is így történt. Egyébként nem olyan veszedelmesen időrabló dolog ez, mint ahogyan én gondoltam még mielőtt kipróbáltam volna. Bár én teljesen megértem, ha valakinek egyszerűen erre nincs ideje a napi teendők sorában.

Édesítéshez xilitet használtam. A szilva szezonját még el lehet kapni. 1182 gramm kész gombócom lett, ez nekem nagyjából ~550 forint körüli összegre jött ki (2023 augusztus). Természetesen, ahogy eddig, úgy most sem számoltam energiaárakkal, s ahogy nem kellett munkaerő-, helyiség-, és szállításiköltséggel sem.

Nehézség: Középszint Előkészítési idő 30 mins Főzési/sütési idő 30 mins Pihenő idő 30 mins Teljes Idő 1 óra 30 perc
Adag: 4 Kalóriák: 1996
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Legelsőnek (akár már a reggeli órákban, ha ebédre szeretnénk a gombócokat) megpucoltam a burgonyákat, megmostam és felkockáztam őket. Lábosba tettem őket, majd felengedtem vízzel az edényemet, megszórtam 1 teáskanál sóval. Fedő alatt puhára főztem a krumplit.

  2. Miután megfőttek, leöntöttem róluk a felesleges vizet. Hozzáadtam 50 gramm margarint és alaposan áttörtem a burgonyát. Hagytam teljesen kihűlni.

  3. Miután kihűlt, hozzáadtam a tojást.

    Én mindig külön ütöm fel egy másik pohárba/edénybe a tojást, és nem közvetlenül a készülő ételhez. Ezzel elkerülhető, hogy amennyiben záp lenne, akkor kárba ne vesszen minden korábbi hozzávaló.

    Ráöntöttem a kimért a 175 gramm finomlisztet és a 75 gramm teljes kiőrlésű búzalisztet és gyors mozdulatokkal eldolgoztam. 

    Ha nagyon ragad, mindenképpen érdemes még hozzá lisztet tenni. Az, hogy pontosan mennyi lisztet vesz fel a krumpli, nagyban függ a krumpli fajtájától, de a túl sok liszt hozzáadását is el kell kerülni, mert nem lesz finom a végeredmény.
  4. Feltettem melegedni egy nagy lábosban vizet. Közben konyhapultomat beliszteztem és ráborítottam a gombócalapot. 

  5. Nagyjából 5 mm vastagra nyújtottam. Ha nincs rendesen alálisztezve, letapadhat, így erre érdemes kiemelt figyelmet szentelni. Tetszőleges nagyságú kockákra vágtam és mindegyik kocka közepére tettem egy fél szem szilvát, aminek a közepére pici fahéjat és egy pici xilitet szórtam.

    szilvas_gomboc_cukormentes_finomat_maskepp.

    Majd a négy sarkát összecsíptem és gömbölyítettem. Volt, amelyik picit ragadt, ott megliszteztem a kezeimet gömbölyítés közben. 

  6. Közben feltettem melegedni egy tapadásmentes serpenyőbe a teljes kiőrlésű morzsát. Ízlés szerint szórhattok hozzá extra őrölt fahéjat és akár édesítőszert is. Néhány perc alatt, nagy hő fölött átmelegítettem, megpirítottam. 

    Kérlek ne hagyjátok magára, mert könnyen meg tud égni a morzsa!
  7. Mikor forrt már a víz, óvatosan, egyesével belerakosgattam annyi gombócot a fazékba, ami kényelmesen elfért. Nem szabad, hogy lobogjon a víz, mert ha egymáshoz ütődnek a gombócok megsérülhetnek és kifolyhat/kieshet belőle a szilva. 

    Miután feljöttek a víz felszínére, én még hagytam nekik 2-3 percet főni, mert akadtak nagyobb méretű gombócok is és természetesen szerettem volna ha biztosan átfőnek. 

    Egy lapos fakanállal érdemes pár perc után, óvatosan a gombócok alá nyúlni, mert a tapasztalat alapján le tud ragadni a fazék aljára.
  8. Miután meghempergettem a kifőtt gombócokat a morzsában, fahéjas - porrá őrölt xilittel szórtam és tálaltam.

    szilvas_gomboc_cukormentes

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 162kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 4.1g7%
Telített zsír 0.81g5%
Transzzsír 0.63g
Koleszterin 16.8mg6%
Kálium 0.01mg1%
Összes szénhidrát 28g10%
Élelmi rost 2g8%
Cukrok 2.6g
Fehérje 4.1g9%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban és a teljes blogon feltüntetett tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó adatok! Kérlek, ezt tartsátok szem előtt! A nagyjábóli glikémiás indexe a kész szilvás gombócnak 49%. 

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, desszert, tejmentes

GYIK

Expand All:
El tudom-e készíteni gluténmentesen a szilvás gombócot?

Természetesen igen! Az egyetlen hozzávaló, amit mindenképpen szükséges lecserélni a zsemlemorzsa. Számos gluténmentes morzsát lehet kapni a piacon, ha nincs kedvetek saját gluténmentes kenyeret szárítani és darálni. Az It's Us, a Barbara, a Biopont, de például a Schär kínálata között is érdemes szétnézni. 

Természetesen emellett kiemelten fontos, hogy a többi hozzávaló és a konyhánk/konyhai eszközeink is gluténtől mentesek legyenek! 

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy