Tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes étel, ráadásul vegán, így bátran elkészíthetjük olyan eseményekre, ahol esetleg több ételallergiával élő barátunkat is vendégül látjuk. Könnyed ételválasztás ebédre vagy vacsorára. Húsimádó barátainktól pedig kérjük elnézést! 🙂
Végtelenül egyszerű étel, amely elé, én személy szerint javaslok egy tartalmasabb levest. Mondjuk ezt, növényi, natúr joghurttal készítve:
Hozzávalók:
1 kg karfiol (tisztított súly)
450 gramm paradicsom
30 gramm margarin (40%-os zsírtartalmút használtam)
50 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
500 ml kókusztej (cukormentes)
100 gramm növényi sajt (én Violife márkájút használtam)
Fűszerek: ízlés szerint só, petrezselyem, bazsalikom és fehér bors, szerecsendió
Köretnek basmati rizst választottam.
Elkészítése: egy püspökkenyér-forma után nyúltam, ebben sütöttem meg. A karfiolt enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem és lecsepegtetés után a formába öntöttem. Rászeleteltem a paradicsomokat, majd ismét leheletnyit sóztam, borsoztam és bazsalikommal meghintettem.
Az olvasztott margarinra öntöttem a kimért lisztet és néhány percig, folyamatos kevergetés mellett világos barnára pirítottam. Ráöntöttem a kókusztejet és egy habverő segítségével csomómentesre kevertem, s addig főztem, míg elérte a sűrű állagot. Hozzáadtam a reszelt növényi sajtot, némi sót és őrölt szerecsendiót. Majd kóstolás után, ráöntöttem a zöldségekre. Megszórtam petrezselyemmel és előmelegített, 180°C-os sütőbe toltam 20 perce.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész ételem súlya 1903 gramm lett (252 grammos anyagveszteséggel számolhattam) ebben nekem 1120 kalória, 35 gramm fehérje, 46 gramm zsír és 138 gramm szénhidrát lett (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 93 gramm – zöldségekre számoltam).
Jó étvágyat!