hortobagyi_palacsinta
Húsos ételek Palacsinták

Hortobágyi palacsinta diétára szabva

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

 „Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva.”- írja a wikipedia.

hortobagyi1 2

Sokan előételként fogyasztják, azonban szerintem, főétkezésként is megállja helyét. Főleg így teljes kiőrlésű búzaliszttel készült palacsintákkal és lassú felszívódású szénhidrátokkal.

Darált pulykamellel készült, hogy kedvezőbb tápanyagértékei legyenek, de gyakran készítem darált sertésből is.

Hozzávalók

10 darab teljes kiőrlésű palacsinta e recept alapján (546 gramm összesen)

500 gramm darált pulykamell vagy pulykacomb

5 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

100 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

Fűszerek ízlés szerint: 2 evőkanál pirospaprika, 7 gramm só, 1 evőkanál majoránna, néhány csipet fehér bors

Víz

300 gramm tejföl (nálam 12%-os)

A pörkölt szaftjából/levéből 200 ml

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható vagy használható helyette keményítő)

Elkészítése

a pörkölttel kezdtem. Üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát az olajon, majd rátettem a pulykát, befűszereztem és felöntöttem vízzel. Fedő alatt lassan főztem meg.

Míg főtt a pörkölt, addig bekevertem a palacsintatésztát (a fent megjelölt recept teljes mennyiségét, mert a gyerekek mindig vevők extra palacsintára) és kisütöttem őket. Nekem ehhez a mennyiségű húshoz 10 darabra volt szükségem.

DSCF4536

A húst egy szűrőbe öntöttem, így a felesleges szaft/folyadék le tudott csepegni. Utóbbiból 200 ml-t 300 gramm tejfölhöz kevertem (természetesen csomómentesen), illetve 10 gramm bambuszrostlisztet is hozzáadtam. Ezt az öntetet fogyasztás előtt legalább három óráig szeretem hűtőben pihentetni.

hortobagyi1 1


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

az összes palacsintára: a kisült súlya 1040 gramm lett, ebben 1951 kcal, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát –a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 259 gramm-.

a pulykára: a kész (lecsepegtetett pulyka) súlya 450 gramm lett, ebben 645 kcal, 124,6 gramm fehérje, 7,8 gramm zsír és 11,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 9,3 gram

a tejfölös öntetre: a kész öntetem súlya 510 gramm, ebben 396 kcal, 9 gramm fehérje, 36,1 gramm zsír és 10,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm).

Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Tej-, tojásmentes palacsintából készítve:

DSCF8345

Tej-, és tojásmentes palacsinta receptje, ide kattintva olvasható!

 

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: