hortobagyi-husos-palacsinta
Húsos ételek Palacsinták

Hortobágyi palacsinta diétára szabva

Bevezető – Hortobágyi húsos palacsinta

 „Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva.”- írja a wikipedia.

hortobagyi-husos-palacsinta

Darált pulykamellel készült, hogy kedvezőbb tápanyagértékei legyenek, de gyakran készítem darált sertésből is.

Sokan sütőbe teszik a megtöltött és tejföllel locsolt hortobágyi palacsintákat, azonban én ezt a lépést mindig kihagyom. Jó választás lehet a hortobágyi, ha esetleg maradt meg húsunk pörköltből. Az éttermek többségében ez az étel amolyan maradékmentő, hiszen akár a csirkepaprikásból -sőt!- megmaradt húst lefejtve és azt felhasználva is készülhet ez az étel. Ha Ti is így döntenétek, engedjétek meg, hogy tanácsoljam: a csikre bőrét szedjétek le és az ne kerüljön a palacsintába.

A finomra vágott vagy darált főtt húst leszűrjük és némi szaftot visszamerve rá alaposan eldolgozzuk.

A tetejére kerülő szósz tejföl helyett készíthető tejszínnel is.

Hozzávalók

10 darab teljes kiőrlésű palacsinta e recept alapján (546 gramm összesen)

500 gramm darált pulykamell vagy pulykacomb

5 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

100 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

Fűszerek ízlés szerint: 2 evőkanál pirospaprika, 7 gramm só, 1 evőkanál majoránna, néhány csipet fehér bors

Víz

300 gramm tejföl (nálam 12%-os)

A pörkölt szaftjából/levéből 200 ml

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható vagy használható helyette keményítő)

Elkészítése

a pörkölttel kezdtem. Üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát az olajon, majd rátettem a pulykát, befűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt lassan főztem meg.

Míg főtt a pörkölt, addig bekevertem a palacsintatésztát (a fent megjelölt recept teljes mennyiségét, mert a gyerekek mindig vevők extra palacsintára) és kisütöttem őket. Nekem ehhez a mennyiségű húshoz 10 darabra volt szükségem.

DSCF4536

A húst egy szűrőbe öntöttem, így a felesleges szaft/folyadék le tudott csepegni. Utóbbiból 200 ml-t, 300 gramm tejfölhöz kevertem (természetesen csomómentesen), illetve 10 gramm bambuszrostlisztet is hozzáadtam. Ezt az öntetet fogyasztás előtt legalább három óráig szeretem hűtőben pihentetni.

hortobagyi1 1


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

az összes palacsintára: a kisült súlya 1040 gramm lett, ebben 1951 kcal, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát –a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 259 gramm-.

a pulykára: a kész (lecsepegtetett pulyka) súlya 450 gramm lett, ebben 645 kcal, 124,6 gramm fehérje, 7,8 gramm zsír és 11,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 9,3 gram

a tejfölös öntetre: a kész öntetem súlya 510 gramm, ebben 396 kcal, 9 gramm fehérje, 36,1 gramm zsír és 10,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm).

Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

hortobágyi_húsos_palacsinta

Tej-, tojásmentes palacsintából készítve:

DSCF8345

Tej-, és tojásmentes palacsinta receptje, ide kattintva olvasható!

 

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy