Aranygaluska, Bourbon vaníliás zabpudinggal

Aranygaluska, Bourbon vaníliás zabpudinggal
cukormentes-aranygaluska-finomat-maskepp pinit View Gallery 2 photos

Bevezető

„Az aranygaluska egy magyar eredetű desszert.” – írja a wikipedia. Szintén az itt fellelhető írásból tudtam meg, hogy dió helyett szokták fahéjjal is készíteni. Vannak, akik rétegezik és a rétegek között baracklekvárral kenik és mazsolával hintik. Tetejére jómagam is vaníliasodót készítenék, ha nagyobbik gyermekünk, Tomikánk nem lenne allergiás a tojásra. S mivel jelenleg tejtermékeket sem fogyaszthat, így ez az aranygaluska-recept egy vegán fogás lett.

Az 1862 és 1874 között megjelent értelmező szótárban már olvashattak az aranygaluskáról, a XX. század közepére magyar és zsidó származású pékeknek köszönhetően már az Amerikai Egyesült Államokban is közkedvelt étellé vált, Hungarian Coffee Cake-ként vált ismertté. *

TIPP

  • a fehér lisztet ez esetben durumlisztre cseréltem, még Honfi Bernadett dietetikus tanácsára. De természetesen bármilyen fehér liszttel készíthető. Ez igaz a graham lisztre is, bátran cserélhető teljes kiőrlésű búzalisztre vagy teljes kiőrlésű tönköly lisztre.
  • a bambuszrostliszt és a búzasikér elhagyható, az előbbi extra rostként szolgál, utóbbi állagjavító, de jól működik a recept nélkülük is
  • a margarin nálam zsírban szegényebb, 25%-os zsírtartalmú, de természetesen ez is cserélhető. Viszont ez esetben számolni kell a kedvezőtlenebb tápanyagértékekkel, illetve egy zsírosabb zsiradéknál elképzelhető, hogy kevesebb folyadékot fog tudni felvenni a tészta.
  • növényi tej kapcsán rizstejre esett a választásom, mert számunkra ez a legfinomabb és a legsemlegesebb ízvilágú. Az itt felhasznált sima, fehér rizsből készült, de természetesen barna rizsitalból vagy akár kókusz-, mandulaitalból is készíthető
  • ha valaki úgy érzi a napraforgóolaj helyett mást használna, nyugodtan!

Számomra igazi késő őszi-téli sütemény, mely egy könnyebb leves után, akár ebédre, akár vacsorára teljesen jó választás. De akár desszertként is készíthetjük és önmagában sem fog csalódást okozni!

A kész aranygaluskám súlya sütés után 1337 gramm lett, glikémiás indexe 10% körülire tehető. A lenti irányadó tápanyagérték a zabpudingot nem tartalmazzák.

 

 

Aranygaluska, Bourbon vaníliás zabpudinggal

Nehézség: Középszint Előkészítési idő 15 min Főzési/sütési idő 25 min Pihenő idő 45 min Teljes Idő 1 óra 25 perc
Adag: 8 Kalóriák: 4234
Legjobb évszak: Tél

Hozzávalók

Hozzávalók az aranygaluska tésztájához

Hozzávalók az öntethez

Elkészítése

  1. A liszteket, a zabkorpát, a búzasikért és a margarint kimértem a robotgépem üstjébe. Az egyik oldalába morzsoltam a friss élesztőt, míg a másikba szórtam a sót. Meghintettem 20 gramm édesítőszerrel és alacsony fokozaton elkezdtem kidolgoztatni a tésztát.

  2. Mikor homogén állagú lett (eltűntek a margarin darabok), lassanként adagoltam a növényi tejet. Magasabb fokozatra váltva körülbelül 10 perc alatt a tál oldalától szépen elvált tésztát kaptam végeredményül.

  3. Lefedve kelesztettem 45 percig.

  4. Enyhén lisztezett felületre borítottam és egy nyújtófa segítségével kinyújtottam, duplán meghajtogattam, majd ismét nyújtottam.

    Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát.

    cukormentes-aranygaluska
  5. Tortaformámat kibéleltem sütőpapírral. A korongokat megkentem vékonyan olajjal, majd az édesítőszeres, darált dióba forgattam és szorosan, a formába rakosgattam őket.

  6. Miután minden kiszaggatott korongnak lett helye, lefedtem és 20 percet hagytam neki ismét kelni.

  7. Hideg sütőbe toltam és 160°C-on 25 perc alatt készre sütöttem. Érdemes nagyon figyelni, mert a dió könnyen megég! Nekünk kifejezetten ízlett, hogy a tetején egy picit megkapta a diószemeket, igazán ropogós lett!

  8. Míg sült az aranygaluska, addig a Bourbon vaníliás zabpudingot megfőztem a rizstejjel és az édesítőszerrel.

Táplálkozási adatok

Adag 1337

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 3880kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 169g260%
Telített zsír 1.58g8%
Transzzsír 0.11g
Nátrium 232mg10%
Kálium 139mg4%
Összes szénhidrát 471g157%
Élelmi rost 2.23g9%
Cukrok 1.8g
Fehérje 132g264%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Kulcsszavak: húsmentes, tojásmentes, vegán, cukormentes, teljes kiőrlésű

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy