Bácskai húsos galuska

Bácskai húsos galuska
bácskai_galuska_finomat_másképp pinit

Bevezető – Bácskai húsos galuska

F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című művében találkoztam ezzel a recepttel elsőnek. Nagyon megtetszett, mert egyszerű és gyorsan elkészíthető ételnek tűnt. Jó, elismerem, hogy nem éppen most van a szezonja a paprikának és paradicsomnak, de mivel kevés kell hozzá, így belefért a menü tervezéskor.

Általában 20% zsírtartalmú darált sertéshúst vásárolunk, mert a legutóbbi tapasztalataim alapján a 30%-os zsírtartalmúnál le kellett kanalazzam a zsírt a hús tetejéről, miközben főtt. S bár távolról sem vagyok egy fitneszguru, sőt az egészséges étkezés mintaszobrát sem rólam fogják mintázni elismerem, azért ez annyira nem tetszett 🫣

A nokedlit/galuskát fordított lisztarányokkal készítettem (70% finom-, és 30% teljes kiőrlésű). Mielőtt búcsút intettem a zömében teljes kiőrlésű liszteket tartalmazó étrendemnek, nagyon sokszor főztem a nokedlit 70%-ban teljes kiőrlésű liszttel és nagyszerűen működött úgy is, csak picit több folyadék kellett hozzá a megfelelő állag eléréséhez.

A lenti hozzávalók mennyiségéből kicsivel több, mint 2000 gramm (kész) ételem lett, s ez nagyjából 2.200 forintunkba került a ténylegesen felhasznált alapanyagokkal számolva (energiaárak és egyéb járulékos költségek figyelembevétele nélkül). Persze ez szubjektív, de én úgy számoltam, hogy egy adag étel 300 gramm, tehát nagyjából 7 adag ételt írhatok Nektek.

bácskai_húsos_galuska_finomat_maskepp

A paprika/paradicsom kettős miatt inkább tavasztól-őszig időszakra, de leginkább nyári hónapokra ajánlanám. Látni fogjátok lentebb, tényleg nem kell sok a zöldségekből, de azért ha már meghatározom, akkor nyarat 🌞 írok. S ha már nyár, akkor javaslok előtte egy könnyű, hideg gyümölcslevest is:

vagy akár egy tányér

Bár F. Nagy Angéla a könyvében közepes nehézségűnek jelölte a bácskai húsos galuska elkészítését, én mégis azt gondolom, ezzel a kezdő konyhatündérek is simán boldogulnának. ❤️

Nehézség: Kezdő Főzési/sütési idő 50 min Teljes Idő 50 perc
Adag: 7 Kalóriák: 3222
Legjobb évszak: Nyár

Hozzávalók

Hozzávalók a nokedlihez

Elkészítése

  1. Legelsőnek feltettem melegedni egy nagy fazék vizet a nokedli kiszaggatásához. 

  2. Majd apró kockákra vágtam az egy (közepes) fej vöröshagymát, amit megpároltam az 1 evőkanál zsiradékon.

  3. Majd felszeleteltem a paprikákat (természetesen a csuma részét kiszedtem) és paradicsomokat. A párolt hagymához adtam őket és felöntöttem 1-1,5 dl vízzel. Fedő alatt addig pároltam a zöldségeket, míg össze nem estek, megpuhultak.

  4. Majd a puha zöldségekhez adtam az 500 gramm darált húst és alaposan elkevertem. Megszórtam a 0,5 teáskanál őrölt fekete borssal, az 1 teáskanál őrölt köménnyel, az 1 evőkanál édes pirospaprikával és a 6 gramm sóval. Fedő alatt nagyjából 30 percig főztem. 

  5. Majd elkészítettem a nokedli tésztáját. 350 gramm finomlisztet, 150 gramm teljes kiőrlésű búzalisztet, 2 darab tojást és 8 gramm sót annyi vízzel csomómentesre kevertem, hogy egy sűrű állagú tésztát kapjak.

  6. Lobogó, forró vízbe szaggattam, majd egy szűrő segítségével a megfőtt nokedlit tálba szedtem. 

  7. A kifőtt nokedlire öntöttem az addigra elkészült zöldséges darált húst és gondosan átkevertem. 

  8. Forrón, tejföllel csurgatva tálaltam.

    bácskai_húsos_galuska_finomat_maskepp

Táplálkozási adatok

Adag 1 adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 138kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5.25g9%
Telített zsír 0.22g2%
Koleszterin 16.58mg6%
Nátrium 258mg11%
Kálium 80mg3%
Összes szénhidrát 15.6g6%
Élelmi rost 0.86g4%
Cukrok 0.64g
Fehérje 6.8g14%

A-vitamin 87 IU
C-vitamin 6 mg
Kálcium 11 mg
D-vitamin 3.5 IU
Foszfor 31 mg

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti tápanyagtáblázatban és a weboldalon bárhol szereplő tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek és 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek.

Hozzávetőleges glikémiás indexe a kész ételnek 20%. 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsos fogás,

Gyakran ismételt kérdések

Expand All:
Helyettesíthetem a tejfölt mással?

Hirtelen csak a Dr. Oetker creme vega termék jutott eszembe, de egyébként tejföl nélkül is nagyon finom ez az étel.

Készíthető-e a nokedli tojás nélkül?

Én tojás nélkül nokedlit készen kapható lisztkeverékből készítettem utoljára, illetve a juhtúrós galuskához amúgy sem szoktam használni (azonban az burgonyás galuska), de én azt gondolom, hogy durumliszttel sikerülnie kell tojás nélkül is a nokedlinek. 

Hol szerezhetem be F. Nagy Angéla könyvét, amiben ez a recept megtalálható?

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy