Bár egy kicsit körülményes az elkészítése -főleg, ha magunk sütjük a kalácsot hozzá-, de igazán finom desszert. Szerintem egy tartalmasabb leves után is megállja a helyét a menüben. Az alma egész évben elérhető, szinte mindig elérhető áron, szóval az év minden évszakában -bár ez szubjektív- de pénztárcakímélő finomság.
Hozzávalók
500 gramm szeletekre vágott cukormentes és teljes kiőrlésű kalács
500 gramm tisztított alma
összesen 55 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 200 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítő)
5 gramm őrölt fahéj
10 ml frissen facsart citromlé
350 ml 1,5%-os tehéntej
100 gramm cukormentes baracklekvár
3 darab tojás -M-es méretű-
zsiradék a forma kikenéséhez + 10 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara (ezt lehet bármilyen egyéb korpával is helyettesíteni)
Elkészítése
ahogy fentebb is írtam, elsőnek a kalácsot sütöttem meg, ha előre tudunk tervezni érdemes már előző nap megsütni, hogy bőven legyen ideje kihűlni –csak a könnyebb szeletelhetőség miatt-.
Az almákat megpucoltam és magházukat eltávolítottam, majd felkockáztam. Egy lábosba tettem őket a fahéjjal, a citromlével és 25 gramm édesítőszerrel. Kicsi tűz felett, fedő alatt puhára pároltam. Nem öntöttem hozzá vizet, az almák nekem elég sok folyadékot engedtek ki magukból.
Felmelegítettem langyosra a tejet a maradék 25 gramm édesítővel, illetve a tűz elzárása után hozzákevertem a tojások sárgáját. Gyorsan, egy habverővel dolgoztam.
Majd belerakosgattam a felszeletelt kalácsokat és megvártam, míg az összes folyadékot felszívják.
Én egy nagyobb, ovális méretű jénait választottam, ezt kiskanál margarinnal kikentem, megszórtam egy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölydarával – hogy az esetleges folyadékot felszívja-, majd beleöntöttem a kalácsokat, a tetején pedig elkentem a lekvárt.
Majd rátettem a már megpárolt almákat.
Magas hőfokon -200°C- körülbelül 15 percre sütőbe toltam.
Míg sült, addig a fehérjéket 5 gramm édesítőszerrel lágy, de keményebb habbá vertem – ne törjön-. Kivettem a sütőből és tetszőlegesen rányomtam a habot a tetejére.
Visszatoltam a sütőbe újabb 10 percre. Megvártam, míg szép barna lett a fehérje teteje és mér készen is volt. Ha van rá módunk, várjunk míg hűl, mert könnyebben szeletelhető.
Jó étvágyat!