Bevezető – máglyarakás
Alapvetően egy gyorsan elkészíthető, tartalmas desszert a máglyarakás. Persze a dolgunkat körülményesebbé teheti, ha magunk sütjük a kalácsot, de sokan vannak, akik szikkadt kiflit használnak fel hozzá. Szerintem egy tartalmasabb leves után is megállja a helyét a menüben. Az alma egész évben elérhető, szinte mindig elérhető áron, szóval az év minden évszakában -bár ez szubjektív- de pénztárcakímélő finomság.
Az én verziómban nincs darált dió, természetesen a dió hozzáadása csak dob az ízélményen. Hallottam már mazsolás verzióról is, utóbbiért azonban én nem vagyok annyira oda.
Hozzávalók
500 gramm szeletekre vágott cukormentes és teljes kiőrlésű kalács
500 gramm tisztított alma
összesen 55 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 200 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítő)
5 gramm őrölt fahéj
10 ml frissen facsart citromlé
350 ml 1,5%-os tehéntej
100 gramm cukormentes baracklekvár
3 darab tojás -M-es méretű-
zsiradék a forma kikenéséhez + 10 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara (ezt lehet bármilyen egyéb korpával is helyettesíteni)
Elkészítése
ahogy fentebb is írtam, elsőnek a kalácsot sütöttem meg, ha előre tudunk tervezni érdemes már előző nap megsütni, hogy bőven legyen ideje kihűlni –csak a könnyebb szeletelhetőség miatt-.
Az almákat megpucoltam és magházukat eltávolítottam, majd felkockáztam. Egy lábosba tettem őket a fahéjjal, a citromlével és 25 gramm édesítőszerrel. Kicsi tűz felett, fedő alatt puhára pároltam. Nem öntöttem hozzá vizet, az almák nekem elég sok folyadékot engedtek ki magukból.
Felmelegítettem langyosra a tejet a maradék 25 gramm édesítővel, illetve a tűz elzárása után hozzákevertem a tojások sárgáját. Gyorsan, egy habverővel dolgoztam.
Majd belerakosgattam a felszeletelt kalácsokat és megvártam, míg az összes folyadékot felszívják.
Én egy nagyobb, ovális méretű jénait választottam, ezt kiskanál margarinnal kikentem, megszórtam egy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölydarával – hogy az esetleges folyadékot felszívja-, majd beleöntöttem a kalácsokat, a tetején pedig elkentem a lekvárt.
Majd rátettem a már megpárolt almákat.
Magas hőfokon -200°C- körülbelül 15 percre sütőbe toltam.
Míg sült, addig a fehérjéket 5 gramm édesítőszerrel lágy, de keményebb habbá vertem – ne törjön-. Kivettem a sütőből és tetszőlegesen rányomtam a habot a tetejére.
Visszatoltam a sütőbe újabb 10 percre. Megvártam, míg szép barna lett a fehérje teteje és mér készen is volt. Ha van rá módunk, várjunk míg hűl, mert könnyebben szeletelhető.
Jó étvágyat!