cukormentes tejberizs
Egyéb édességek Húsmentes ételek Vegán receptek

Tejberizs meggyel a tetején, cukormentesen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(2)

DSCF8551

Úgy néz ki, hogy nagyobbik gyermekünk kinőtte  a tejfehérje allergiáját, azonban a kódbontásra még nem került sor. S bár egyre nehezebben, egyre kisebb lendülettel bírja, de igyekszünk támogatni, hogy már nincs sok hátra! Bár szent meggyőződésem, hogy Neki nem egy pohár tehéntej hiányzik, hanem azok a boltok polcain megtalálható termékek, amelyek alapanyaga között szerepel a tej, mint egy túró rudi vagy éppen egy csokoládé. Ezzel a tejberizzsel szerettem volna átsegíteni ezen a nehezebb, utolsó időszakon!

Visszatérve a tejberizsre, ez a recept is még kókusztejjel készült, de természetesen készíthető tejjel is, akinek nem okoz egészségügyi gondot vagy nem jelent etikai problémát az állati eredetű tejtermékek használata.

Hozzávalók:

300 gramm basmati rizs

850 ml kókusztej

50 gramm margarin (25%-os zsírtartalmút használtam)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Feltétnek mi egy kevés cukormentes baracklekvárt és meggyet használtunk

Elkészítése: a kimért basmati rizsre öntöttem 750 ml cukormentes kókusztejet. Kis láng fölött, fedő alatt elkezdtem főzni, néhány percenként átkevertem. Akkor zártam el alatta a tüzet, amikor már puha volt a rizs, de még némi folyadék volt a tetején, tehát még nem szívta be magába az összeset. A fedőre konyharuhát borítottam és félretettem 15 percre.

Közben 300 gramm meggyet kimértem egy lábosba (fagyasztott meggyet használtam), megszórtam 10 gramm édesítőszerrel és 1 teáskanál őrölt fahéjjal. Felfőztem, majd mikor kiolvadt és kellően átmelegedett, elzártam a lángot alatta.

Visszatértem a tejberizshez. Mikor levettem a fedőt a maradék folyadékot is magába szívta. Hozzáadtam az 50 gramm margarint, az édesítőszerrel megszórtam, majd még 100 ml kókusztejet ráöntöttem. Alaposan elkevertem. Nekem ekkor már krémesebb állagú lett a tejberizsem.

A tálkáim aljára két teáskanálnyi cukormentes baracklekvárt tettem (szoktuk úgy is enni, hogy egy kocka 70%-os étcsokoládét teszek a tejberizs alá, fogyasztásra szépen meg szokott olvadni alatt), majd rákanalaztam a tejberizst és a tetejére a felfőzött meggyből szedtem.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tejberizsem súlya feltét nélkül 1082 gramm lett, ebben nekem 1333 kalória, 25 gramm fehérje, 25 gramm zsír és 254 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 231 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Elkészítettem a tejberizst tehéntejjel is:

Hozzávalók:

300 gramm basmati rizs

350 ml tej -1,5%-os zsírtartalmú- + a lágyításhoz 200 ml

350 ml víz

50 gramm margarin (25%-os zsírtartalmút használtam)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Feltétnek vaníliás ízű puding (1 tasak pudingpor + 650 ml tej + 25 gramm természetes édesítőszer)

Elkészítése: a rizst kimértem, majd ráöntöttem a 350 ml tej és 350 ml víz keverékét. Kis hő fölött, fedő alatt nagyjából 20 perc alatt készre főtt. Akkor zártam el a tűzhelyet, mikor még egy kis folyadékot láttam a rizsszemeken. Megszórtam az édesítőszerrel, alaposan elkevertem.

Majd megfőztem a vaníliás pudingot 650 ml tejjel -szándékosan többel, mint amennyit a csomagoláson ajánlanak, hiszen egy hígabb állagú pudingot szerettem volna-.

Mielőtt tálaltam, felöntöttem a kész tejberizst a maradék 200 ml tejjel.

Porcióztam, rámértem a hígabb pudingból, tetejét díszítésként holland kakaóporral szórtam.

tejberizs cukormentes 3 scaled

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 2

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: