Bevezető
Szerettem volna utánajárni mi a története ennek a süteménynek, mert -számomra legalábbis- nagyon érdekes, hogy a hólabda név mellett, kozák sapka elnevezés is elterjedt. Persze, észrevettem a süti külleme és a kozák sapka kinézete közötti hasonlóságokat, de azért érdekelne a pontos eredete ennek az igazán mutatós sütemény elnevezésének eredete. Szóval, ha Ti tudtok valamit, kérlek osszátok meg velem, akár itt hozzászólásban vagy a blog Facebook oldalán.
No, hát abban szerintem Mindenki egyet fog velem érteni, hogy a hólabda süti joggal kaphatja meg a pepecs süti jelzőt. Piskótát sütni, kiszaggatni, krémet főzni, összeragasztani, bevonni, hempergetni, csokoládéval lecsurgatni. Ez kb. olyan hosszú folyamat, mint Kristen és Pattinson szenvedése a Twilight sorozatban.
Még angolul is elolvastam 🙂
Visszakanyarodva a sütihez!
Az ízéért azért mindenképpen megéri! Puha piskóta a főzött krémmel, roppanós kókuszdarabokkal és a csokoládé a tetején… Én amondó vagyok, hogy időhiányban szenvedőknek nem túl nagy bűn egyszerű, gyorsabban elkészülő, esetleg hidegen kikeverhető vanília pudinggal ragasztani és bevonni.
Én a piskótához nem adtam sütőport, ahogyan azt oly sokan teszik. A szokásos, és eddig jól bevált Farkas Vilmos-féle piskótát készítettem el. A szaggatás után visszamaradt piskótadarabokból pedig pohárkrémet készítettem. Ugyanis a lent megadott hozzávalók mennyiségéből maradt vissza egy kicsi, így pont elég volt három pohárkrémre. A pohárkrémeket elfelejtettem fotózni, elnézéseteket kérem érte!
Hozzávalók
Hozzávalók a piskótához
6 darab M-es méretű tojás
55 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
10 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor teljes kiőrlésű búzaliszt)
30 gramm finomliszt vagy durumliszt
1 nagy csipet só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Hozzávalók a krémhez
300 ml tej (1,5%-os) – készíthető fele víz+fele 10%-os főzőtejszín, vagy cukormentes növényi tejjel is
2 darab tojás sárgája – nálam M-es méretű-
20 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
10 ml vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje
30 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
Hozzávalók a díszítéshez
nagyjából 30 gramm kókuszreszelék
40 gramm 70%-os étcsokoládé
40 ml cukormentes habtejszín
Elkészítése
1. Elsőnek bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra.
2. Majd szétválasztottam a tojásokat, a sárgáját robotgéppel addig kevertem magas fokozaton, míg teljesen kivilágosodott. Majd az édesítőszert a tojásfehérjéhez adva, azt is könnyű habbá vertem. Nem szabad addig verni, hogy törjön! Nem szabad kiesni a fejre állított üstünkből, viszont krémesnek kell lennie. Olyan habcsók állagúnak!
3. Míg habbá verődött a fehérje, addig kimértem a liszteket, hozzájuk adtam a sót.
4. Majd a felvert habhoz adtam a krémes sárgáját és fokozatosan hozzászórtam a liszteket is. Lehet kézzel is, géppel is keverni. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor kis fokozaton dolgoztassuk a gépet és tényleg csak addig, míg homogén állagú nem lesz az alapunk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30×22 centis tepsit használtam) öntöttem, elegyengettem a tetejét és betoltam a már addigra felmelegedett sütőbe.
6. 30 percig sütöttem a piskótát, persze érdemes tűpróbát végezni és sűrűn ránézni, hiszen a sütő teljesítményétől is függ, milyen gyorsan készül el a piskóta.
7. Ez idő alatt elkészítettem a krémet. A sárgákat az édesítőszerrel szintén majdnem fehéredésig kevertem, Ezt a krémes alapot hozzáöntöttem a hideg tejhez és kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett főzni kezdtem. Kérlek, ne hagyjátok ott egy percre sem és ne főzzétek túl nagy hő fölött, mert akkor könnyen elronthatjuk a krémet! Mikor kellően felmelegedett (kéz meleg, nem tűzforró), akkor hozzáadtam a teljes kiőrlésű lisztet és további, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Én sűrűn megkevertem úgy hagytam kihűlni, de ha nincs időnk mellette állni, akkor közvetlen a puding tetejére terítsünk fóliát és nem fog bebőrösödni. Fontos, hogy kihűljön, mert csak hideg krémmel fogunk tudni dolgozni.
8. Miután a piskótánk megsült, és kihűlt pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Szaggatóm 6 centi átmérőjű volt. Így összesen 14 darab karikám lett, tehát 7 darab kozák sapkám készült el.
9. Két korongot összeragasztottam a krémmel, majd bevontam kívülről és kókuszreszelékbe forgattam.
10. Miután mindegyiket meghempergettem a kókuszreszelékben, tetejükre csokoládé-ganaschet készítettem. Felmelegítettem 40 ml cukormentes habtejszínt, amibe beletördeltem a 30 gramm étcsokoládét. Miután a meleg habtejszínben felolvadtak a csokidarabok, hozzáadtam a maradék 10 grammot is. Néha átkeverve -figyelve rá, hogy ne kerüljön bele sok levegő- figyeltem rá, hogy elolvadjon minden apró csokoládédarab.
11. Egy teáskanálnyi tettem a csokoládéból a sütik tetejére, amit óvatos, kör-körös mozdulatokkal eligazgattam rajtuk.
12. Hűtőbe tettem őket.
Poharas desszert
A maradék piskótadarabokból, sárga krémből, koffeinmentes kávéból és csokoládéból poharas desszertet készítettem. Desszertes kelyhem aljába tettem egy kanál krémet, rá a piskóta darabokat, meglocsoltam frissen főzött, meleg, koffeinmentes kávéval (2 evőkanálnyi), majd ismét a maradék krém és egy-egy evőkanál csokoládé. A krémhez adhattok még egy kis folyadékot (azt, amivel felfőztük), mert a poharas krémnél nem gond, ha egy kicsit hígabb a végeredmény. Sőt! Úgy jobban megszívja magát a piskóta. Ezt is érdemes hideg helyen tárolni fogyasztásig!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész süteményem súlya (poharas desszert ebben nincs benne): 494 gramm lett, ebben nekem 1079 kalória, 46 gramm fehérje, 62 gramm zsír és 72 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 57 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!