hólabda_cukormentes
Sütemények Egyéb édességek

Hólabda sütemény cukormentesen

Bevezető

Szerettem volna utánajárni mi a története ennek a süteménynek, mert -számomra legalábbis- nagyon érdekes, hogy a hólabda név mellett, kozák sapka elnevezés is elterjedt. Persze, észrevettem a süti külleme és a kozák sapka kinézete közötti hasonlóságokat, de azért érdekelne a pontos eredete ennek az igazán mutatós sütemény elnevezésének eredete. Szóval, ha Ti tudtok valamit, kérlek osszátok meg velem, akár itt hozzászólásban vagy a blog Facebook oldalán.

No, hát abban szerintem Mindenki egyet fog velem érteni, hogy a hólabda süti joggal kaphatja meg a pepecs süti jelzőt. Piskótát sütni, kiszaggatni, krémet főzni, összeragasztani, bevonni, hempergetni, csokoládéval lecsurgatni. Ez kb. olyan hosszú folyamat, mint Kristen és Pattinson szenvedése a Twilight sorozatban.

giphyMég angolul is elolvastam 🙂

Visszakanyarodva a sütihez!

Az ízéért azért mindenképpen megéri! Puha piskóta a főzött krémmel, roppanós kókuszdarabokkal és a csokoládé a tetején… Én amondó vagyok, hogy időhiányban szenvedőknek nem túl nagy bűn egyszerű, gyorsabban elkészülő, esetleg hidegen kikeverhető vanília pudinggal ragasztani és bevonni.

Én a piskótához nem adtam sütőport, ahogyan azt oly sokan teszik. A szokásos, és eddig jól bevált Farkas Vilmos-féle piskótát készítettem el. A szaggatás után visszamaradt piskótadarabokból pedig pohárkrémet készítettem. Ugyanis a lent megadott hozzávalók mennyiségéből maradt vissza egy kicsi, így pont elég volt három pohárkrémre. A pohárkrémeket elfelejtettem fotózni, elnézéseteket kérem érte!

Hozzávalók

Hozzávalók a piskótához

6 darab M-es méretű tojás

55 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

10 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor teljes kiőrlésű búzaliszt)

30 gramm finomliszt vagy durumliszt

1 nagy csipet só

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Hozzávalók a krémhez

300 ml tej (1,5%-os) – készíthető fele víz+fele 10%-os főzőtejszín, vagy cukormentes növényi tejjel is

2 darab tojás sárgája – nálam M-es méretű-

20 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

10 ml vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje

30 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

Hozzávalók a díszítéshez

nagyjából 30 gramm kókuszreszelék

40 gramm 70%-os étcsokoládé

40 ml cukormentes habtejszín

kozák_sapka_cukormentes

Elkészítése

1. Elsőnek bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra.

2. Majd szétválasztottam a tojásokat, a sárgáját robotgéppel addig kevertem magas fokozaton, míg teljesen kivilágosodott. Majd az édesítőszert a tojásfehérjéhez adva, azt is könnyű habbá vertem. Nem szabad addig verni, hogy törjön! Nem szabad kiesni a fejre állított üstünkből, viszont krémesnek kell lennie. Olyan habcsók állagúnak!

3. Míg habbá verődött a fehérje, addig kimértem a liszteket, hozzájuk adtam a sót.

4. Majd a felvert habhoz adtam a krémes sárgáját és fokozatosan hozzászórtam a liszteket is. Lehet kézzel is, géppel is keverni. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor kis fokozaton dolgoztassuk a gépet és tényleg csak addig, míg homogén állagú nem lesz az alapunk.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30×22 centis tepsit használtam) öntöttem, elegyengettem a tetejét és betoltam a már addigra felmelegedett sütőbe.

6. 30 percig sütöttem a piskótát, persze érdemes tűpróbát végezni és sűrűn ránézni, hiszen a sütő teljesítményétől is függ, milyen gyorsan készül el a piskóta.

7. Ez idő alatt elkészítettem a krémet. A sárgákat az édesítőszerrel szintén majdnem fehéredésig kevertem, Ezt a krémes alapot hozzáöntöttem a hideg tejhez és kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett főzni kezdtem. Kérlek, ne hagyjátok ott egy percre sem és ne főzzétek túl nagy hő fölött, mert akkor könnyen elronthatjuk a krémet! Mikor kellően felmelegedett (kéz meleg, nem tűzforró), akkor hozzáadtam a teljes kiőrlésű lisztet és további, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Én sűrűn megkevertem úgy hagytam kihűlni, de ha nincs időnk mellette állni, akkor közvetlen a puding tetejére terítsünk fóliát és nem fog bebőrösödni. Fontos, hogy kihűljön, mert csak hideg krémmel fogunk tudni dolgozni.

8. Miután a piskótánk megsült, és kihűlt pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Szaggatóm 6 centi átmérőjű volt. Így összesen 14 darab karikám lett, tehát 7 darab kozák sapkám készült el.

9. Két korongot összeragasztottam a krémmel, majd bevontam kívülről és kókuszreszelékbe forgattam.

10. Miután mindegyiket meghempergettem a kókuszreszelékben, tetejükre csokoládé-ganaschet készítettem. Felmelegítettem 40 ml cukormentes habtejszínt, amibe beletördeltem a 30 gramm étcsokoládét.  Miután a meleg habtejszínben felolvadtak a csokidarabok, hozzáadtam a maradék 10 grammot is. Néha átkeverve -figyelve rá, hogy ne kerüljön bele sok levegő- figyeltem rá, hogy elolvadjon minden apró csokoládédarab.

11. Egy teáskanálnyi tettem a csokoládéból a sütik tetejére, amit óvatos, kör-körös mozdulatokkal eligazgattam rajtuk.

12. Hűtőbe tettem őket.

Poharas desszert

A maradék piskótadarabokból, sárga krémből, koffeinmentes kávéból és csokoládéból poharas desszertet készítettem. Desszertes kelyhem aljába tettem egy kanál krémet, rá a piskóta darabokat, meglocsoltam frissen főzött, meleg, koffeinmentes kávéval (2 evőkanálnyi), majd ismét a maradék krém és egy-egy evőkanál csokoládé. A krémhez adhattok még egy kis folyadékot (azt, amivel felfőztük), mert a poharas krémnél nem gond, ha egy kicsit hígabb a végeredmény. Sőt! Úgy jobban megszívja magát a piskóta. Ezt is érdemes hideg helyen tárolni fogyasztásig!

hólabda_cukormentes

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész süteményem súlya (poharas desszert ebben nincs benne): 494 gramm lett, ebben nekem 1079 kalória, 46 gramm fehérje, 62 gramm zsír és 72 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 57 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy