bagett
Bagettek Pékáruk

Lenmagos bagett, amit már ma meg fogsz sütni

A baguette francia eredetű, hosszúkásra formázott kenyér. A szó maga, a latin baculumból származik, melynek jelentése: botocska vagy pálcika. Két elmélet is létezik, hogy honnan származik a baguette. Az első szerint August Zang bécsi üzletember Franciaországba költözött még az 1830-as években a gőzös sütők terjesztése miatt és akkor ismertette meg a francia néppel a baguette pékárut. A második szerint egy lengyel pék találta fel egy speciális tésztagyúrási eljárás során. – forrás: wikipedia.hu

SAM_6597

Az én változatom, egy zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, lenmagos verzió. Kétszer is megsütöttem egymás után akkora sikere volt itthon.

Én összesen három, lassan felszívódó lisztet használtam, ezeket ki lehet váltani csak teljes kiőrlésű búzaliszttel is, ha éppen nincs otthon bambuszrostliszt, illetve graham.

Hozzávalók:

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

30 gramm graham

20 gramm bambuszrostliszt

120 gramm finomliszt

50 gramm lenmag

20 gramm friss élesztő

5 gramm só

10 gramm búzasikér

20 ml extra szűz olívaolaj

270-300 ml langyos víz –a víz mennyisége a liszt minőségétől minimálisan változhat-

Elkészítése: minden hozzávalót –kivéve a vizet- pontosan kimértem a robotgépem üstjébe, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő ne kerüljön közvetlen egymás mellé. Lassan adagoltam a langyos vizet. A víz ne legyen forró, sem túl hideg az élesztő miatt. Egy félkemény, nem ragadós tésztát kaptam. Lefedve 40 percet kelesztettem.  Én ezt a mennyiség négy egyenlő részre osztottam, majd formáztam. Tetejüket bevágtam, vízzel alaposan bespricceltem és hagytam pihenni újabb 15 percet. Előmelegített sütőben 180°C-on 30 perc alatt készre sütöttem őket. Ez az idő sütő teljesítményétől függően változhat.

facebook post bagett


Hozzávetőleges/irányadó Tápanyagértékek: sütés után az összes bagett teljes súlya, 670 gramm lett nekem. Összesen 1826 kalóriát, 69 gramm fehérjét, 48,6 gramm zsírt és 267,6 gramm szénhidrátot (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 251,8 gramm) tartalmaz. Egy darab bagettem 168 grammos lett.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy