metelohagymas sajtos csirke
Húsos ételek

Metélőhagymás-sajtos csirke fűszeres ,,süni”-sült burgonyával

DSCF0514

Könnyen és gyorsan elkészíthető étel, krémes ízvilággal, fűszeres burgonyával. Étel, amiből a gyerekek is repetát kértek.

A süni természetesen a burgonya formájára utal – nagyobbikunk nevezte így el-, amúgy is szeretik a lurkóink a burgonyát, de így még szívesebben fogyasztják. Azoknak akik nem szeretik vagy nem ehetnek krumplit,  bármilyen más körettel fogyaszthatják, hiszen egy szaftos ételről van szó, nagyjából majdnem minden illik mellé.

Gluténmentes köretek közül rizzsel, quinoával, akár hajdinával is tálalnám, glutént tartalmazó köretek közül pedig elsősorban bulgurral, de akár kuszkusszal, gerslivel, tarhonyával is felszolgálnám.

Mit tudhatunk a burgonyáról?

100 grammban nagyjából

🥔 77 kalória

🥔 2,1 gramm fehérje

🥔 0,1 gramm zsír

🥔 15,4 gramm szénhidrát

🥔 2,1 gramm rosttartalommal bír

🥔 B6, C vitamin, kálium tartalma viszonylag kiemelkedő.

Az “A” jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfővő burgonyák, elsősorban salátáknak valók.

A “B” jelzésű burgonyák szintén nem szétfővő burgonyák, de főznivalók.

A “C” jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, és főzésre valóak.

Untitled design

Hozzávalók:

1 evőkanál zsiradék ∼ nálam napraforgóolaj

1 kg csirkemell

1 közepes fej vöröshagyma ∼ nálam kereken 80 gramm a pucolt súly

5 dl víz

250 ml főzőtejszín ∼ nálam 10%-os

30 gramm búzaliszt ∼ nálam teljes kiőrlésű, ha gluténmentesen szeretnénk elkészíteni akkor kölesliszt vagy teljes kiőrlésű barna rizsliszt

60 gramm sajt ∼ nálam trappista

Fűszerek: 8 gramm só, 1 kávéskanál fekete bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál csemege pirospaprika, 10 gramm metélőhagyma ∼ nálam friss, de természetesen a szárított is megfelelő

 

1050 gramm krumpli ∼ nyers, pucolt súly

2 evőkanál zsiradék ∼ nálam napraforgóolaj

sült krumpli fűszersó

Untitled design 2

Elkészítése: az első, hogy a megpucolt burgonyákat félbevágtam. Az ívelt felületet egy éles kés segítségével bevagdostam hosszanti irányba, majd arra merőlegesen is, így mondhatni kockás lett a teteje  a krumplinak. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket, egy ecset segítségével megkentem vékonyan olajjal tetejüket és megszórtam fűszersóval. Fóliát tettem a tepsire és magas hőfokon (200°C-on) betettem sülni őket a sütőbe. 30 perc után levettem a fóliát és grill funkcióra kapcsoltam csupán 8-10 perc erejéig, nehogy megégjen. Viszont így elérhető, hogy a krumpli már átsült, belül puha, a teteje viszont ropogóssá válik.

Míg sült a burgonya addig az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a zsiradékon, közben pedig vékony szeletekre vágtam a csirkemelleket. Majd rárakosgattam a hússzeleteket a pirult hagymakockákra és miután kaptak egy vékony fehér kérget felöntöttem vízzel. Fedő alatt, kis hő fölött puhára főztem a csirkét.

Majd a főzőtejszínnel elkevertem a lisztet -csomómentesen-, és rácsurgattam a húsra. Megszórtam a snidlingen kívül mindegyik, fentebb felsorolt fűszerrel.

Továbbra is kis hő fölött addig kevergettem, míg sűrű nem lett a szaftja.

Majd elzártam alatta tűzhelyet és megszórtam frissen vágott metélőhagymával, végül pedig megszórtam a reszelt sajttal a tetejét. Ezután már nem kevertem, hagytam, hogy ráolvadjon a sajt és így kiemelve az edényből tálaltam.

Forrón tálaltam a pirult tetejű „süni” burgonyával és sajtos tetejű, tejszínes csirkével.

DSCF0511


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a húsra: a kész ételem súlya 1510 gramm lett, ebben nekem 2012 kalória, 255 gramm fehérje, 83 gramm zsír és 45 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 24 gramm) lett.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a sült burgonyára: a kész súlya 965 gramm lett, ebben nekem 1073 kalória, 22 gramm fehérje, 25 gramm zsír és 203 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

Forrás a burgonyával kapcsolatban: eufic.org ∼ Európai Élelmiszer Információs Bizottság