eat sugar calories food sweet sweetness nibble 1
Alapanyagok

Körkép a mesterséges édesítőszerekről

Bevezető – Mesterséges édesítőszerek

Korábban már írtam egy bejegyzést a számunkra, illetve -inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek- étrendünkbe beilleszthető természetes édesítőkről, ami itt olvasható. Most a legelterjedtebb mesterséges édesítőkről írnék néhány sort -a teljesség igénye nélkül-, kezdve az aszpartammal.

edesitoszer_mesterseges_finomat_maskepp
Forrás: foter.com (kép kattintható)

Aszpartam – E951

Talán szegény aszpartam örvend a legrosszabb hírnévnek az összes mesterséges édesítő közül, gondolom azért mert Amerikában elsőnek korlátozottan használhatta az élelmiszeripar majd betiltották. A gyártócég több vizsgálatot és kísérleti anyagot nyújtott be annak idején az FDA-nak, hogy bizony nincs káros hatással a termékük az emberi szervezetre. Az EU többször is bevizsgáltatta és arra jutottak, hogy bizony a megengedett értékig való fogyasztása nem jár veszéllyel (40mg/testtömeg kg), de csak meghatározott élelmiszerekhez használható fel. Minden olyan termékre amibe aszpartam kerül kötelező feltüntetni, hogy fenil-alanin forrás -vannak emberek akiknek hiányzik az enzim ami képes lebontani fenil-alanint-. Kétszázszor édesebb, mint a kristálycukor. Hő és sav hatására veszít édesítő erejéből. Az egyik legtöbbet/leggyakrabban vizsgált mesterséges édesítőszer!

Ha kétségeid akadnak az aszpartam biztonságos fogyasztásával kapcsolatban, szépen kérlek olvasd el ezt a HITELES cikket Alimento blogjáról, ide kattintva!

Aszpartam aceszulfám – E962

350-szer édesebb mint a kristálycukor. Ahogy a neve is mutatja az aszpartam és az aceszulfám kémiai vegyülete. Jogszabályban rögzített élelmiszerekhez lehet felhasználni adott mennyiségben. Napi megengedett mennyiség 20mg/testtömeg kg. Természetesen az aszpartam aceszulfámot tartalmazó élelmiszereken is kötelező feltüntetni, hogy fenil-alanin forrás. Nincs mellékíze. Az aceszulfám egy az egyben kiválasztódik és változatlan formában ürül szervezetünkből. 

Szacharin – E954

Az első kémiailag szintetizált édesítőszer (1878). 450-550-szer édesebb a kristálycukornál. Csak meghatározott élelmiszerekhez használható fel, meghatározott mennyiségben. A szervezetünkből változatlan formában távozik. Napi 2,5 mg/ testtömeg kg az engedélyezett mennyiség. 

Ciklamát – E952

Fehér, szagtalan kristályok. 35-ször édesebbek a kristálycukornál. Csak bizonyos élelmiszerekhez használható fel egy adott mennyiségben. Használják a gyógyszer és a kozmetikai iparban is. Napi 7mg/testtömeg kg az engedélyezett mennyiség. Azért ilyen alacsony a határérték, mert ezt az anyagot tették felelőssé állatok esetében here és spermiumkárosodásért, de a károsodásért igen magas dózis felelős. Emiatt az USA-ban 1969-ben betiltották használatát. Részben felszívódik. 

Szukralóz -E955

A kristálycukornál 600-szor édesebb édesítőszer. Szervezetünk nem képes hasznosítani, így energiát nem biztosít számunkra. Napi megengedett mennyiség 15mg/testtömeg kg. Hőálló

Nagyon sok termékbe használnak a gyártók szukralózt és igen sokan aggódnak is a szervezetre gyakorolt hatása miatt. A GymBeam egy igen nagy terjedelmű, szinte mindenre kitérő (van-e hatása az inzulintermelésre, állapotos és szoptató édesanyák fogyaszthatják-e, valóban van-e benne klór stb.) cikket írt erről az édesítőszerről. Ide kattintva olvasható. 

Valamint megjelent a piacon a szukralóz és xilit keveréke is. Hasonló a négyszer édes (szukralózos változatú) néven elterjedt édesítőszerhez, annyi lényeges különbséggel, hogy itt a xilit, az eritrittől eltérően nem veszít az édesítőerejéből hő hatására (ahogyan a szukralóz sem) és nincs benne stevia. Egyelőre a Balance Food termékkínálatában, saját márkás termékként találtam csak (nem fizetett hirdetés/reklám), de ha Ti láttok máshol is, kérlek írjátok meg hozzászólásban.

sugar brown sugar healthy brown sweet cane food
Forrás: foter.com (a kép kattintható)

Bizonyára ahogy sok minden más esetében -legyen az élelmiszer vagy sem- az arany középút lenne fontos. Nyilván a vörösborból is a napi egy pohárka válik egészségünkre, nem az, ha 2 literrel “öblítjük le” a vacsoránkat. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy