Most már egyre kedvezőbb áron lehet hozzájutni a padlizsánhoz és ezt kihasználva vásároltunk is, mert nagyon szeretjük. Pontosabban, lehet nem szeretni?!
Alapvetően padlizsánkrém készült volna belőle, azonban most mégis csirkemell után nyúltam, és így készült el ez a mustáros-tejfölös csirkemell padlizsánosan. Nagyon finom a vaj puha padlizsán és a tejfölös-mustáros szósszal együtt! Szerintem köretnek bármi illik mellé: első nap bulgurral, második nap hasábburgonyával ettük. De el tudom képzelni rizzsel vagy éppen kuszkusszal is.
Hozzávalók:
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
150 gramm vöröshagyma (tisztított súly)
600 gramm csíkokra vágott csirkemell
Ízlés szerint só (nálam körülbelül 7 gramm)
Ízlés szerint borspótló keverék (nálam 1 kávéskanálnyi)
200 gramm padlizsán (tisztított súly)
200 gramm 12%-os tejföl
10 gramm bambuszrostliszt (ez kicserélhető akár teljes kiőrlésű búzalisztre is)
50 gramm mustár
300 gramm szárazon mért bulgur + fűszer, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítése: a vékony szeletekre vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon. Erre tettem rá a csíkokra vágott csirkemellet és a szeletelt padlizsánt is. Megszórtam sóval, borspótlóval és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A padlizsán is fog magából vizet ereszteni, tehát érdemes figyelni a víz mennyiségére, hiszen utána hosszú időbe telik, mire lefő a felesleg.
Közben feltettem főni a bulgurt dupla mennyiségű vízzel. Tudom, sokan nem főzik, én minden esetben megteszem, méghozzá fedő alatt kis láng fölött, cukormentes ételízesítővel.
Mikor megpuhult a hús is, a tejfölt a mustárral, bambuszrostliszttel csomómentesre kevertem és a serpenyőmbe öntöttem. Néhányszor megkevertem, míg egy utolsót forrt az étel, majd melegen tálaltam.
Tápanyagértékek: a kész ételem súlya 1358 gramm lett, ebben 1183 kcal, 139,1 gramm fehérje, 51,6 gramm zsír és 35,8 gramm szánhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 25,4 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!