Bevezető – Stockholmi sertéssült
Mikor Frank Júlia, Nemzetközi fogások című receptgyűjteménye elsőnek került a kezembe, már akkor csillagot tettem a stockholmi sertésszelet elnevezésű recept mellé a kicsi könyvben. Azóta már elkészítettem többször és mindig sikert arattam vele, így gondoltam ideje, hogy a blogra is felkerüljön.
Azoknak akik szeretik a hús és gyümölcs párosítását ízleni fog ez az étel. Elkészítése végtelenül egyszerű! Az eredeti recepttől némileg eltértem: nem tettem bele tejfölt és gluténmentesen készítettem el. Én most a liszt helyettesítésére étkezési keményítőt használtam, de ezt bátran cseréljétek le bármilyen egyéb gluténmentes lisztre (lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó előnyösebb) vagy, ha nem fontos a gluténmentesség akkor bármilyen egyéb lisztre (teljes kiőrlésű búzaliszt, graham búzaliszt stb.)
Mint mindig, most is leírom: amennyiben gluténérzékeny barátunkat/családtagunkat látjuk vendégül az étellel (vagy itallal) mindenképpen fontos, hogy ügyeljünk a keresztszennyeződés elkerülésére! Amennyiben használunk gluténtartalmú alapanyagokat a konyhánkban, alaposan takarítsuk azt ki a gluténmentes étel készítése előtt és szenteljünk nagy figyelmet a konyhai eszközeink tisztaságára (gluténmentessségére!) is! Fa eszközökből érdemes teljesen külön tartani egyet a gluténmentes ételek elkészítéséhez.
A köret basmati rizs lett, mint oly sokszor. Ezt szeretik és eszik a legjobban a gyerekek/ a férjem, a krumplipüré mellett. Természetesen ez is bátran cserélhető annak fényében, hogy maradjon-e gluténmentes az ételünk vagy sem. Egyébként szerintem kifejezetten jól illene mellé, a szósz miatt a főtt tészta is, esetleg burgonyakrokett.
Én úgy döntöttem, hogy egy botmixerrel pürésítem a körtét, azonban ez ízlés kérdése!
Az elmúlt időszakban szoktam számolni egy nagyjábóli összeget az elkészült ételemre, a felhasznált alapanyagok tekintetében (energiaárakkal nem számolok!). Sertéscombhoz 1719 forint (/kg) áron jutottam hozzá.
Ez olyan hústermék volt, amelynél elmondható, hogy a sertés magyar állományban, háztáji körülmények között nevelkedett, megvételével, ha közvetetten is, de magyar gazdát tudtunk támogatni, és takarmányozásuk 80% nem tartalmazott génmódosított gabonát. Ne értsétek félre, sajnos nem tudnám akármilyen áron megvásárolni az általam -itt a hangsúly ezen van!- minőségi(bb) élelmiszernek gondolt alapanyagot, viszont ez az ár, az én ingerküszöbömön még átfért. Mindig is nehéz volt, talán mostanság még nehezebb egészségesen étkezni, bármit is jelentsen ez, az adott korban.
Minden szükséges hozzávalóból, amiből volt lehetőségem, saját márkás terméket vásároltam. A kész ételem súlya (köret nélkül) 2042 gramm lett. Emellé 375 gramm (szárazon mért) basmati rizst főztem meg. Nyilván a gyerekek kapacitása kisebb volt, mint a felnőtteké, de ezt az ételt 6 étkezésre osztottam el. A főételem (szintén köret nélkül) 1929 forintba került (a 2022 novemberi árak mellett).
Ezt az ételt a húsos ételek menübe, és a svéd konyha menüpontba is feltöltöttem.
Ugyan ma már szinte minden, mindenkor kapható, csak csúnyán írva, pénzünk legyen rá. Azért ezt a receptet most mégis inkább az őszi receptek közé fogom besorolni a körte miatt 🙂
Stockholmi sertéssült basmati rizzsel
Hozzávalók
Hozzávalók a körethez
Elkészítése
-
A sertéscombot megmostam, felszeleteltem. Nem létfontosságú, de én egy kicsit kiklopfoltam őket. 7 gramm só és a fél teáskanál őrölt, fekete bors keverékével megszórtam a hússzeleteket.
-
Egy teflonserpenyőt vékonyan kikentem olajjal és a hússzeletek mindkét oldalát kérgesre sütöttem.
-
Míg sültek a húsok, addig meghámoztam, magházuktól megtisztítottam a körtéket. Felkockáztam őket. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a körtedarabokat, majd főzni kezdtem őket. Mikor megpuhult a körte, egy botmixerrel pürésítettem azt.
-
A pürésítette körtéhez öntöttem további 500 ml vizet és belerakosgattam a kérgesre sült hússzeleteket. Fedő alatt addig főztem őket, míg a hús megpuhult.
-
Majd a kimért, 200 ml főzőtejszínhez kevertem 40 gramm keményítőt és a forró húsos körtepüréhez kevertem. Megszórtam az 1 teáskanál őrölt szegfűszeggel, a fél teáskanál őrölt gyömbérrel, valamint a maradék sóval. Alaposan elkevertem és már csak addig főztem, míg kellő sűrűségű nem lett a szósz.
Ha van friss gyömbérünk még jobb, de legyünk óvatosak a reszelésénél/adagolásánál! Hiszen nyilván sokkal intenzívebb az íze, mint a tasakos, őrölt változatának. -
Kifőztem hozzá a basmati rizst és forrón tálaltam.
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 89.4kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 3.47g6%
- Telített zsír 0.84g5%
- Koleszterin 29.9mg10%
- Nátrium 309.1mg13%
- Kálium 203.9mg6%
- Összes szénhidrát 4.49g2%
- Élelmi rost 1.06g5%
- Cukrok 2.87g
- Fehérje 9.57g20%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő adatok csak a főételre vonatkoznak (köretre nem) és az itt szereplő adatok csupán hozzávetőleges/irányadó értékek!
Az étel nagyjábóli glikémiás indexe 15% körüli lett!