Fokhagyma, a szent növény
- Hazánkban is nagymértékben termelt fűszernövény (15 századtól kezdve).
- Egyiptomban szent növényként tartották számon.
- Jellegzetes illatát az allil-szulfidnak köszönheti. – Romváry Vilmos, Fűszerek könyve alapján.
- Erős antioxidáns hatással bír (A, B, C és E vitaminokat is tartalmaz).
- Kapható szárított/por, illetve krém formájában is.
Nagyszerűen illik
-
- levesekhez (gulyásokhoz, halászlevekbe, húslevesekhez)
- bárányhoz
- sült halakhoz
- marhához
- szárnyasokhoz
- hüvelyesekhez
- erőszeretettel használják különféle kolbászok, sajtfélék készítésénél is.
A népgyógyászatban
a következő élettani hatásokat tulajdonítják neki:
-
- érelmeszesedés ellen
- emésztést segítő
- vérnyomáscsökkentő
- máj-, és epeműködést elősegítő
Felhasznált irodalom: itt és itt. Borítókép: Steve Buissinne képe a Pixabay -en.