fokhagyma
Alapanyagokról Fűszerek

 Fokhagyma, a szent növény

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

 

garlic 139659 1920

Fokhagyma, a szent növény

  • Hazánkban is nagymértékben termelt fűszernövény (15 századtól kezdve).
  • Egyiptomban szent növényként tartották számon.
  • Jellegzetes illatát az allil-szulfidnak köszönheti. – Romváry Vilmos, Fűszerek könyve alapján.
  • Erős antioxidáns hatással bír (A, B, C és E vitaminokat is tartalmaz).
  • Kapható szárított/por, illetve krém formájában is.

Nagyszerűen illik

    • levesekhez (gulyásokhoz, halászlevekbe, húslevesekhez)
    • bárányhoz
    • sült halakhoz
    • marhához
    • szárnyasokhoz
    • hüvelyesekhez
    • erőszeretettel használják különféle kolbászok, sajtfélék készítésénél is.

A népgyógyászatban

a következő élettani hatásokat tulajdonítják neki:

    • érelmeszesedés ellen
    • emésztést segítő
    • vérnyomáscsökkentő
    • máj-, és epeműködést elősegítő

Felhasznált irodalom: itt és itt. Borítókép: Steve Buissinne képe a Pixabay -en.

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: