eperkremleves_finomat_maskepp.png

Eperkrémleves

Bevezető – Eperkrémleves Eper vagy szamóca? Sokszor parázs vita tud kialakulni a megnevezést és a különbségeket illetően, ezért gondoltam rögtön ezzel kezdeném: van-e különbség az eper és a szamóca között? S ha igen, akkor mi?  Tehát az eper az eperfa gyümölcse, összességében elmondható, hogy szabadon/vadon nő. Gyümölcse éretten igen édes. Befőttek, lekvárok, turmixok alapanyaga is …

milanoi_spagetti_finomat_maskepp

Milánói spagetti

Bevezető – Milánói spagetti Honnan származik? Próbáltam utánajárni, melyik ország gasztronómiájának köszönhetjük a milánóit. Persze, első blikkre azt mondtam, naná, hogy olasz! biztosan Milánóhoz kapcsolódik. Tévedtem! Azt olvastam, hogy a gombával, sajttal és paradicsommal készülő milánói a francia gasztronómia jóvoltából alakulhatott ki. Míg a milánói szelet, amelyet rántott borjúval tálalnak, leginkább osztrák eredetű. Viszont a …

szilvás_gombóc_cukormentes_finomat_másképp

Szilvás gombóc

Bevezető – Szilvás gombóc cukormentesen Nagyon sokáig ódzkodtam a házi szilvás gombócok készítésétől, mert nagyon körülményesnek tűnt az elkészítése. Összességében nem sokat tévedtem 😅 Nyilván az sem elhanyagolható, hogy annak idején – picit több, mint 1 évtizeddel ezelőtt- mikor az inzulinrezisztencia miatt elkezdtünk áttérni étkezésinkben a szénhidrátdiétára, elképzelhetetlennek tartottam, hogy a burgonya krumplipüré/tört krumpli formájában …

tzatziki_finomat_maskepp

Tzatziki

Bevezető – Tzatziki A tzatziki egy görög/török eredetű saláta/mártogatós, melynek az elkészítése roppant egyszerű! Az alapját natúr joghurt, uborka és fokhagyma adja. Sóval, citromlével, másutt mentával, kaporral is ízesítik. Kínálhatjuk sült húsok mellé, önthetjük a gyrosunkra, mártogathatjuk bele a (sült) zöldségeinket vagy akár ehetjük kenyérrel is. Ha van kedvetek, időtök próbáljátok ki naan kenyérrel 🙂 …

makoi_rantott_csirke

Makói rántott csirkemell

Bevezető – Makói rántott csirkemell Már nagyon sokszor készítettem ezt a főételt és határozottan nagy kedvence lett a családomnak. Talán Frank Júlia egyik receptkönyvében olvastam róla és már a legelső alkalommal elcsábított. Ha elengedem a kalória-kérdést, akkor tartármártást is szoktam mellé készíteni, egyébként -és az esetek többségében- pedig basmati rizst és valamilyen párolt zöldséget készítek …

csirkepaprikás_finomat_maskepp

Csirkepaprikás

Bevezető – Csirkepaprikás durum tésztával Kifejezetten magyar eredetű ételről beszélhetünk. Sokan paprikás csirkeként ismerik és bizony különbözik a csirkepörkölttől, hiszen utóbbihoz nem szokás tejföl keverni. Mint a töltött káposztánál, úgy itt is, ahány ház, annyi szokás. Alapvetően tartalmaz némi paprikát és paradicsomot, de sokan nem tesznek bele zöldségeket. Olvastam már olyat is, hogy akad gombás …

eperfagylalt_cukormentes

Szamócafagylalt

Bevezető – Szamócafagylalt cukormentes Kicsit talán lassabban, mint a korábbi években, de beköszöntött a kánikula, így bizony a fagyi utáni vágyunk is megérkezett. A legnagyobb fagyipusztító a családban Botikánk, aki egy bolti, 11 darabos kiszerelésű jégkrémet nagyjából 48 óra alatt simán elpusztít(ana – már bebizonyította 🤣) Szóval, gondoltam beszerzünk egy adag bolti tölcsért -még mindig …

babapiskota_cukormentes_finomat_maskepp

Cukormentes babapiskóta

Bevezető – Cukormentes babapiskóta A blogon már van fent egy babapiskóta-recept, azonban az szaggatható, tehát gyúrt tésztás változat és talán hátránya, hogy sütést megelőző este össze kell állítani a tésztáját. Viszont ha az eredeti babapiskóta receptjét nézzük, akkor ugye az, ahogy a neve is mutatja, egy piskóta. Tehát egy felvert, készíthetjük hideg és meleg úton …