glutenmentes-cukormentes-lekvaros-tekercs
Egyéb édességek Sütemények

Gluténmentes, cukormentes lekváros tekercs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)
Majdnem mindenmentes tekercs

Mivel nagyon szeretek sütni, elég sok fajta liszt található a konyhánkban. Többek között gluténmentes lisztek is, így született és valósulhatott meg ennek a süteménynek az ötlete. Következőnek olvasztott étcsokoládéval is lecsorgatom!

glutenmentes-tekercs

Hozzávalók 18×27 cm-es tepsihez

25 gramm tökmagliszt

15 gramm bambuszrostliszt

50 gramm darált cukrozatlan mák

4 darab tojás –nálam 220 gramm-

10+5 gramm karobpor (helyettesíthető természetesen holland kakaóporral is)

20 ml kókuszolaj

35 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, ami 140 gramm kristálycukornak felel meg)

1 ml frissen facsart citromlé

2 gramm só

150 gramm cukormentes szilvalekvár (vagy egyéb ízű)

40 ml víz

Elkészítése

a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket a citromlével félkeményre vertem (ne essen ki a tálunkból, viszont ne legyen nagyon kemény sem!), addig pedig kimértem a száraz hozzávalókat: a tökmaglisztet, a bambuszrostlisztet, a mákot, a 10 gramm karobport és az édesítőszert. Majd hozzáadtam a kókuszolajat és a tojások sárgáját és a vizet. Alaposan elkevertem, majd a masszát a félkemény habhoz adtam. Szeretem „levegősen” keverni, a spatulámmal alaposan a tészta alá nyúlni (úgy keverni), hogy a lehető legtöbb levegő kerüljön a tésztába.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát és magas hőfokon 15 perc alatt készre sütöttem. Mindenképpen érdemes tűpróbát végezni! Miután kivettem azonnal egy tiszta konyharuhára borítottam és óvatosan, de a lehető legszorosabban feltekertem és hagytam, hogy így kihűljön.  Ha valaki vékonyabb tésztát szeretne,  válasszon egy nagyobb tepsit a fent leírtnál.

dscf1936

Miután kihűlt 100 gramm szilvalekvárral megkentem, visszatekertem, majd a maradékot is felkentem rá egy kés segítségével. A megmaradt 5 gramm karobporral megszórtam. Mivel a szilvalekvárom elég édes volt, így a karobport nem kevertem el édesítőszerrel, így is kellően édes volt.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész tekercsem súlya 386 gramm lett, ebben 965 kalória, 49,8 gramm fehérje, 63,9 gramm zsír és 48,4 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 43,8 gramm) szénhidrát lett nekem. Én kilenc szeletre osztottam fel.

Azóta többször megsütöttem, nagyobb tepsiben is, hogy vékonyabb legyen a tészta, azonban ilyenkor könnyeben törik (legalábbis nekem ez tapasztalatom)

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: