hússal_töltött_rétes
Húsos ételek Videoreceptek

Hússal töltött rétes, borsós-rizzsel

DSCF6445

Talán elsőnek „bíbelődős” főételnek tűnhet, pedig nem az, sőt! Egészen gyorsan elkészültem vele, és én szívesen tenném az ünnepi asztalra is.

Hozzávalók

120 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

200 gramm kukorica (nálam mirelit)

500 gramm darált hús alacsony zsírtartalommal (nálam pulyka 7%)

2*160 gramm réteslap (Lidl-ben kapható teljes kiőrlésű, de természetesen Tante Fanni teljes kiőrlésű tésztája is jó)

50 gramm olvasztott margarin (25%-os zsírtartalmú)

1 teáskanál házi fokhagymakrém

1 tojás a kenéshez

Fűszerkeverék:

8 gramm só

1 evőkanál bazsalikom

½  teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál bors vagy borspótló

Köret:

150 gramm basmati rizs

200 gramm zöldborsó (szintén mirelit)

Videó

https://youtu.be/C4S2VSDo6O0

Elkészítése

 az olajon üvegesre pároltam az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd rátettem a húst, a fűszerkeveréket és a kukoricát. Alaposan összekevertem, majd ráöntöttem annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főztem, míg a víz teljesen elfőtt róla.

Közben az olvasztott margarinnal megkentem a réteslapok mindegyikét. Egy csomag (160 gramm), egy hússal töltött rudat jelentett nálam.

DSCF6437

A megfőtt húst elfeleztem és a rétesekbe halmoztam. Konyharuha segítségével feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket. Egy tojással megkentem, majd 200°C-on 15 perc alatt megsütöttem.

Míg sült a rétes, a basmati rizst 300 ml vízzel és némi sóval feltettem főni, illetve szintén víz kíséretében a zöldborsót is puhára pároltam. 10 perc alatt elkészült a rizs, én a gáz elzárása után a fedőre egy konyharuhát szoktam borítani és hagyom pihenni további 10 percig, utána egy villával szoktam fellazítani a rizsszemeket. A puha zöldborsóval összekevertem.

hússal_töltött_rétes

Melegen tálaltam savanyúsággal, de a Férjem ette úgy is, hogy rizs helyett tejfölös uborkasalátát kért mellé.

ui.: A Férjem felhívtam a figyelmemet egy hibára: a videó végén természetesen a 200-220 gramm szénhidrátnál nem ebédre, hanem a napi keretre gondoltam -csak nem azt mondtam-, elnézéseteket kérem!


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a hússal töltött rétesre: a kész ételem súlya 945 gramm lett, ebben 1951 kcal, 140 gramm fehérje, 56 gramm zsír és 233 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 226 gramm) lett benne nekem.

a borsós-rizsre: kész súlya 650 gramm lett, ebben 718 kcal, 26 gramm fehérje, 2 gramm zsír és 146 gramm szénhidrát (a diéta szabályai szerint is) lett benne nekem.

hússal_töltött_rétes

Jó étvágyat!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy