Elsőnek egy lecsós csirkemellet szerettem volna készíteni, de volt itthon cukkinink a hűtőben, amit már igazán meg kellett volna csinálnom. Így került a paradicsom és a paprika mellé a cukkini is a lábosba. Gyorsan elkészíthető egytálétel. Tej-, tojás-, és gluténmentes étel.
Rizs helyett bulgurral esetleg kuszkusszal tudom elképzelni, de utóbbi kettő köret nem gluténmentes.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
600 gramm cukkini
350 gramm paradicsom
120 gramm paprika
70 gramm vöröshagyma
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
Fűszerek: ½ teáskanál bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál kakukkfű, 19 gramm só, csipet négyszeres erejű édesítőszer
200 gramm basmati rizs szárazon mérve
Elkészítés: megtisztítottam a cukkiniket, a vöröshagymát, felszeleteltem a paradicsomot, és paprikát. A cukkinit apróbb kockákra vágtam.
Az olajon üvegesre pároltam a hagymát, majd rátettem a szintén kockákra vágott csirkemellet. Mikor kérge lett, hozzáadtam a zöldségeket és fedő alatt puhára pároltam őket. Mivel a cukkini vízben gazdag zöldség nem feltétlenül kell ráönteni folyadékot. Egy szaftosabb ételt kellene végeredményül kapnunk, tehát ha esetleg igényli, akkor egy minimális vízzel fel lehet önteni, de nekem nem volt rá szükségem. Befűszereztem.
Míg tovább főtt, dupla mennyiségű vízben megfőztem a basmati rizst. Amikor egy kis folyadék van még rajta én el szoktam zárni alatta a gázt és fedőt rajta hagyva, konyharuhával letakarva hagyom tovább puhulni/duzzadni a szemeket. A rizshez én csak sót és némi zöld fűszert szoktam adni, általában petrezselymet.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: az ételem kész súlya 1960 gramm lett (219 gramm anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem 1467 kalória, 261 gramm fehérje, 23 gramm zsír és 53 gramm (47 gramm a szénhidrátdiéta szabályai szerint – zöldségekre számoltam-) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!