Videó az elkészítéséről:
Még gyerekek mellett is viszonylag gyorsan elkészíthető, szerintem az olvadozó sajttal és spárgával igazán különleges étel. Többféle köretet is el tudok mellé képzelni, ebben az esetben barna rizs került mellé.
Hozzávalók a gombócokhoz
500 gramm zsírszegény darált pulykacomb
8 gramm só
1 evőkanál tárkony
10 gramm fokhagymakrém
Néhány csipet bors vagy borspótló,
60 gramm kockázott trappista
10 ml extra szűz olívaolaj
Hozzávalók a szószhoz
450 gramm paradicsompüré
500 ml víz
320 gramm spárga
1 csapott teáskanál tárkony
1 csapott teáskanál bazsalikom
½ teáskanál borspótló vagy bors
2 nagy csipet édesítőszer (négyszeres erejű)
1 nagy csipet só
10 ml extra szűz olívaolaj
70 gramm vöröshagyma (tisztított súly)
Elkészítése
Elsőnek befűszereztem a darált pulykacombot sóval, borspótlóval, tárkonnyal és fokhagymakrémmel. Alaposan elkevertem, majd a felkockázott trappista sajtból 2-3 darabot a közepébe tettem, ezután formáztam belőle gombócot.
10 ml extra szűz olívaolajon a gombócok mind a két oldalát ropogósra sütöttem. Majd félretettem őket.
Ismét 10 ml extra szűz olívaolajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd ráöntöttem a kisebb darabokra vágott spárgát (aminek a (fás) szárát korábban levágtam). Körülbelül 5 percig pároltam, majd ráöntöttem a paradicsomszószt, végül pedig a vizet.
Befűszereztem tárkonnyal, bazsalikommal, borspótlóval, édesítőszerrel és sóval, majd hagytam, hogy gyöngyözni kezdjen. Végül visszarakosgattam a húsgombócokat és újraforrásig főztem.
Még melegen, főtt barna rizzsel tálaltam!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:
a kész ételem súlya 1473 gramm lett, ebben 1143 kcal, 132,7 gramm fehérje, 48,7 gramm zsír és 39,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 34,9 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!